ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Tiroid ve Büyüme

Prof. Dr. Olcay Evliyaoğlu

Güncellenme Tarihi: 25-01-2021

TİROİD VE BÜYÜME

Tiroid,  boynun ön yüzünde trakea üzerinde 3 lobdan oluşan bir endokrin bezdir. Tiroid bezi hipofizden salınan TSH hormonu ile uyarılır ve tiroid hormonlarını üretir. Tiroid bezi en çok T4 hormonu üretir ve T4 vücudun ihtiyacına göre etkin olan T3’e dönüşür. Tiroid hormonlarının birçok etkisi bulunur. Vücudun bütün metabolizmasını etkiler.   Beyin gelişimi ve büyüme için şarttır.  Tiroid hormon eksikliği ‘hipotiroidi’, fazlalığı ise ‘hipertiroidi’ olarak adlandırılır.

 

 

 

Anne rahminde ve/veya hayatın erken dönemlerinde tiroid hormon eksikliği ileri derecede zeka ve gelişme geriliğine neden olur.  Bu nedenle doğumsal olarak tiroid hormon eksikliği olan çocuklar erken dönemde tanı almaz ve tedavi edilmezler ise zekaları ve gelişimleri ileri derecede geri kalır. Bu çocuklar erken dönemde tanı alır ve tiroid hormonu ile tedavi edilirler ise normal zeka ve gelişim gösterirler. Bu nedenle doğumda tarama programları yapılmaktadır.

Tiroid hormon eksikliği 3. yaştan sonra gelişir ise zekada kalıcı hasar bırakmaz ancak büyüme geriliği gelişir.  Büyüme plağı üzerindeki birçok etki ile büyüme gerçekleşir. Bu etkilerden biri de tiroid hormonudur.  Tiroid hormonları yeterli değil ise büyüme gerçekleşemez.  Tiroid hormonu büyümeyi, doğrudan büyüme plakları üzerinden, büyüme hormonu salınımını ve etkisini arttırarak ve vücut metabolizmasını etkileyerek uyarır.  Endokrin bozukluğa bağlı gelişen boy kısalıklarının en çok görülen nedeni tiroid hormonu eksikliğidir.  Büyümeyi etkileyecek altta yatan sistemik bir hastalığı olmayan ve tiroid hormonu eksikliği bulunan çocukların vücut ağrılıkları yaşlarına göre normal veya fazladır.  Ancak boy uzamaları durur ve boyları yaşıtlarından kısa kalır. Bu nedenle bu çocuklar kısa ve hafif tombul görünebilirler. Aynı zamanda tiroid hormonlarının eksik olması nedeniyle oluşan ödem de bu görüntüye katkıda bulunabilir. 

Tiroid hormonu eksikliğinin çocuklarda en belirgin bulgusu büyümenin durması ve boy kısalığıdır. Bununla birlikte halsizlik, üşüme, kabızlık, konsantre olamama gibi tiroid hormonu eksikliğinin diğer bulguları da görülebilir (Tablo 1). 

Tiroid hormonu fazlalığı da büyümeyi olumsuz etkiler. Tiroid hormonu fazlalığı bulguları daha belirgin olduğu için olgular daha çabuk tanı alır, bu da büyüme etkilenmeden tedavinin başlanmasına neden olur.  Tiroid hormonu fazlalığında metabolik hız artar, çarpıntı, terleme, çabuk sinirlenme gibi bulgular yanında iştah artışına rağmen ağırlık kaybı görülür.

Tiroid hormonu eksikliği neden olur?

Tiroid hormonu eksikliği doğumsal veya edinsel olabilir.  Doğumsal kalıcı nedenler tiroid bezi ile ilgili olabileceği gibi TSH ve/veya TRH eksikliği sonucunda da gelişebilir. Geçici nedenler de doğumsal hipotiroidi geliştirebilir (Tablo 2).  Edinsel nedenler; tiroid bezinin çalışmasını etkileyecek tiroid hastalıları; kronik lenfositik tiroiditi, geç belirti veren doğumsal nedenler, iyot eksikliği veya fazlalığı, ilaçlar, radyoterapi, TSH ve/veya TRH salınımını etkileyen tümörler, infiltrasyonlar olarak sıralanabilir (Tablo 3).

 

Tablo 1. Hipotiroidi belirti ve bulguları

Guatr

Büyüme geriliği

Kemik yaşı geriliği

Ergenlik bozuklukları

Zihinsel yavaşlama (Okul performansında düşüklük)

Halsizlik, yorgunluk

Kalp hızının yavaşlaması

Kabızlık

Soğuğa tahammülsüzlük

Hipotermi

Sıvı retansiyonu ve ağırlık artışı (böbrekten serbest sıvı atılımında azalma)

Cilt kuruluğu

Derin tendon reflekslerinde azalma

Kaslarda psödohipertrofi

 

Tablo 2. Doğumsal hipotiroidi nedenleri

Kalıcı doğumsal hipotiroidiler

Tiroid disgenezisi (bezin olmaması)

Dishormonogenez (tiroid hormon yapılamamsı)

Santral hipotiroidi (beyinden tiroid hormon uyaran hormonun eksikliği)

Tiroid hormon direnci (tiroid hormonuna hücre düzeyinde cevapsızlık)

Geçici doğumsal hipotiroidiler

İyot eksikliği veya fazlalığı

Annenin aldığı antitiroid ilaçlar, anne kaynaklı tiroid almaç engelleyici antikorlar (TRBAbs)

Heterozigot tiroid oksidaz 2 eksikliği

 

Çocuk ve Adolesanlarda Edinsel Hipotiroidi Nedenleri

Kronik Lenfositik (Hashimoto) Tiroidit

Geçiçi (Post-tiroidit) Hipotiroidi

Subakut Tiroidit

İyot eksikliği

Fazla iyot alımı

İlaçlar

Guatrojen diyet

Tiroid hasarı

Radyoterapi

Radyoaktif iyot tedavisi

Tiroidektomi (tiroid bezinin çıkarılması)

İnfiltratif Hastalıkları (Langerhans Hücreli histiositoz, sistinozis,hemakromatozis)

Geç başlangıçlı doğumsal hipotiroidi

Tüketim hipotiroidisi (Karaciğerde hemanjiom)

TSH ve /veya TRH salınımını etkileyen tümörler, infiltrasyonlar

 

Tedavi ve Takip:

Tiroid hormon eksikliği belirlenen olgular mutlaka tiroid hormonu ile tedavi edilmelidirler. Tiroid hormonları doktorun tavsiye ettiği dozda tercihen sabahları aç karınına alınmalıdır. Tedavi başlanan olgular önerilen aralıkta kontrollere gitmeli ve kandaki tiroid hormon düzeyleri takip edilmelidirler.

 

 



** Web sitemizde yer alan yazılar bilgilendirme amaçlı olup; hekim tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.