ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Çocuklarda Diyabet Başlama Yaşı


Çukurova Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bilgin Yüksel, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin 5 yaş altında görülmeye başladığını bildirdi.

 

 

Hastalığın ergenlik döneminde daha sık görüldüğünü anlatan Yüksel, “Ancak, çocuklarda özellikle 5 yaşın altındakilerde de görülmeye başlandı" dedi.

Genetik durumun yanı sıra çevresel faktör olarak adlandırılan, katkı maddeli yiyecekler, bol yağlı ve şekerli hazır gıda tüketimi ile stresin dediyabeti tetiklediğini belirten Yüksel, "Özellikle sınav zamanı çocuklar diyabet olabilir. Özellikle sınav zamanında zayıflama, çok su içmek, ağız kuruluğu, kilo alamama, zayıflama, küçük çocuklarda gece işemeleri diyabetin belirtisi olabilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Yüksel, son yıllarda diyabetli sayısının da hızla arttığını söyledi. Diyabetin erken teşhisle kontrol edilebileceğini ve hastalığın önlenebileceğini söyleyen Prof. Dr. Yüksel, “Diyabetli bir hasta ise beslenmesine dikkat edip, fiziksel aktiviteleri aksatmaması gerekir. İnsulin tedavisi uygulanıyorsa, diyet yapmalı ve stresten uzak durmalıdır” diye konuştu.

Prof. Dr. Yüksel, özellikle sınav zamanında zayıflama, çok su içmek, ağız kuruluğu, kilo alamama, zayıflama, küçük çocuklarda gece işemeleri diyabetin belirtisi olabildiğini kaydetti.

17-02-2015