ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

İlk Nesil Yapay Pankreas ve İleri Teknolojiler Sempozyumu 15-16 Kasım 2019 Tarihinde İstanbul’da Yapıldı


Koç Üniversitesi Pediatrik Diyabet Günleri kapsamında 15-16  Kasım 2019  tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen toplantıya, ülkemizin farklı  illerinde  200 kadar doktor, hemşire, diyetisyen, hemşirelikfakültesi öğrencisi ve Tip 1 diyabetli ailelesi katıldı.

Toplantıda  ilk  olarak Prof. Dr. Şükrü Hatun, Uluslarası Çocuk  ve Adolesan Birliğin 2018 ylından yayınladığı uzlaşı belgelerindeki önemli noktaları özetleyerek, günümüzde  güncel Tip 1 diyabet tedavisi  yaklaşımlarını  anlattı.  ABD’de  diyabet teknolojileri  alanında uzman, Yale Üniversitesinde  Doç. Dr Eda Cengiz ve Barbara Davis  Diyabet Merkezi’nde  Yrd. Doç.Dr.  Halis Kaan  Aktürk’ün de   katkıları  ile  İlk Nesil Yapay  Pankreas Sistemleri ve ötesindeki gelişmeler ayrıntıları ve uygulamaya dönük yönleri ile  ele alındı.  Doç.Dr. Gül Yeşiltepe  Mutlu ve diyetisyen Tuğba Gökçe Koç Üniversitesi Çocuk Diyabet Bölümü teknoloji ve beslenme planlanması konusundaki yaklaşımlarını özetledi ve  toplantıda ayrıca Prof.Dr. Yankı Yazgan Diyabet ve Kronik Stres konulu bir konuşma yaptı. Toplantıda  670 G sistemini kullanan Egemen Sarıca ve ailesi de kendi deneyimlerini paylaştılar. Katılanların aktif soru  ve katkıları ile  zengin  bir içerik kazanan  toplantı,hem yeni nesil teknolojilerin kullanımı hem de klasik diyabet tedavisi konusunda ortak düşünme imkanları  sağladı.

Günümüzde Tip 1 diyabetin  “iyileştirilmesi” için hücre tedavisi gibi seçenekler beklenirken, teknoloji ile diyabet yükünün azaltılması ve sonunda bir tür elektronik beta  hücresi olarak işlev görebilecek sistemlerin kullanılması daha  gerçekçi bir yol olarak görünmektedir. İlk nesil yapay pankreas sistemlerinden olan Medtronik 670G  Amerika ve Avrupa’da kullanılmaya başlanmış ve ilk sonuçlar hedef aralıkta geçen zamanının artırılması, HbA1c’nin ve hipoglisemi sıklığının düşürülmesinde etkili  olduğunu göstermiştir. Bu sistemlerin  otomatik düzeltme seçeneği  de olan daha  gelişmiş modellerinin 2020’nin ilk yarısında ülkemizde de kullanıma girmesi beklenmektedir.

Toplantının kapanışında konuşan Prof. Dr. Şükrü Hatun, toplantının   çok başarılı geçtiğini, diyabet teknolojileri kullanımı konusunda ülkemize özgü bir yol bulmanın,  başta çocuklar olmak üzere ihtiyacı olan bütün Tip  1 diyabetlilerin diyabet  teknolojilerini kulanma imkanı sağlanmasının önemi vurguladı.  Dr. Hatun ayrıca kendilerinin teknoloji ile hekimliğin temel değeri olan  insani dokunuşu birleştiren bir anlayışa diyabetli çocuklara hizmet ettiğini,  ekip olarak yapay pankreas ve ileri sistemleri uygulamak için  hazırlıklarını tamamladıklarını  belirtti ve toplantıya katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Toplantının sunumlarına http://www.arkadasimdiyabet.com/yapay-pankreans/sunumlar-rehberler-kitaplar Linkini tıklayarak erişebilisiniz. Ayrıca 1,5 gün  süren toplantının kayıtları  https://live.vkvhealth.org/login sitesinde, videolar/çocuk diyabet eğitimi sekmesinde yayınlanacaktır.

Koç Üniversitesi  Hastanesi

Çocuk Diyabet Ekibi

           
18-11-2019