ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Okulda Diyabet Programı - Samsun


“Diyabetli Çocuklar, Aileleri ve Diyabet Ekibi Öğretmenlerle Buluşuyor”   toplantılarının üçüncüsü Samsun’da yapıldı.

Okulda Diyabet Programı çerçevesinde 2016 Aralık ayında Gaziantep'de başladığımız, daha sonra, 27 Mayıs 2017 tarihinde Adana’da yapılan toplantı ile devam eden Diyabetli Çocuklar, Aileleri ve Diyabet Ekibi Öğretmenlerle Buluşuyor” toplantılarının üçüncüsü 2 Aralık 2017 tarihinde Samsun’da yapıldı. Toplantıya  Diyabetli çocuklar, aileleri, öğretmenler, çocuk diyabet ekibi üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve il milli eğitim yetkilileri ve konuklardan oluşan 430 kişi katıldı. 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin Bilim Dalı’nın ev sahipliğinde yapılan toplantının açılışında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk endokrin bilim dalı başkanı Prof. Dr. Murat Aydın , Çocuk endokrinoloji ve Diyabet Derneği Çocuk Diyabet Grubu Başkanı  Prof. Dr. Zehra Aycan ve Milli Eğitim Bakanlığı Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nden Saniye Yılmaz Okulda Diyabet Programının önemini anlatan konuşmalar yaptılar.

Okulda Diyabet Programı koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun “Çocuklarda Diyabet ve Okulda Diyabet Bakımı” başlıklı bir konuşma yaptı ve “ Hekim, hemşire, diyetisyen, psikologlardan oluşan çocuk diyabet ekibini öğretmenler ile tamamlamak istediklerini, öğretmenlerin küçük desteklerinin çocukların ve ailelerin (özellikle de annelerin) yaşamında büyük farklar yarattığını” anlattı. Toplantıda aileler, öğretmenler ve çocuklar da söz alarak hem Tip 1 diyabet tedavisi hem de okuldaki sorunlar konusunda düşünce ve önerilerini ilettiler. Suriyeli Tip 1 diyabetli çocuğu arkadaşları ile birlikte sahiplenen ve onun yaşamında fark yaratan bir öğretmenin anlattıkları herkesi etkiledi. Daha sonra  “ Diyabetli Çocuk Kamplarını ve Diyabetle Barışık Yaşamayı” anlatan “ Arkadaşım Diyabet” isimli belgesel gösterildi.

Toplantının ikinci bölümünde kendisi de tip 1 diyabetli Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli kendi yaşam deneyimlerini ve diyabet tedavisindeki yenilikleri anlattı.

Bir kez daha 2009’dan beri sürdürdüğümüz Okulda Diyabet Programı çalışmalarında doğru yolda olduğumuzu gördük ve mutlu bir şekilde evlerimize döndük. Emeği geçenlere teşekkürler. 2018’de Eskişehir’den başlayarak yeni toplantılarda buluşmak üzere.

Prof.Dr.Şükrü Hatun

18-12-2017