ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Düzce Üniversitesi & Düzce Çocuk ve Genç Diyabetliler Derneği Diyabet Haftası Etkinlikleri


Diyabet haftası etkinliklerimiz bu sene 13 Kasım günü yapılan İstanbul Maratonu’na katılımla başladı. Sekiz diyabetli gencimiz ve diyabet hemşiremiz Figen Akçalı diyabetli sporcu Abdullah Bahçekapılı’nın davetiyle derneğimiz tarafından sağlanan araçla İstanbul’a giderek maratondaki diyabet kortejine katıldılar. Sabahın 02:00'sinden itibaren yollara düşen gençler etkinliğe katılmanın enerjisiyle 25 kilometre yürüdü, boğaz vapurunda simit ve çay keyfi yaptı.

Kasım ayı boyunca İstanbul’dan bir grup liseli genç sosyal sorumluluk projesi kapsamında 13-18 yaş arasındaki 60 diyabetli gencimize mektup yazarak hem diyabet günlerini kutladılar, hem de kalıcı mektup arkadaşlığı başlattılar. Facebook sayfamızda üniversite kazanan gençlerimiz durumlarını bildirip birbirine kutlama gönderdiler. Bir gencimiz “sen bul diyabet kolaylaşsın” yarışmasında ödüle layık görüldü.

14 Kasım günü Düzce Merkez ilçesindeki okullara yapılan çağrı sonucu müdürler, rehber öğretmenler ve diyabetli öğrencisi olan öğretmenlerle yapılan “Okulda Diyabet” seminerine 153 öğretmen katıldı. Seminerde Dr. İlknur Arslanoğlu tarafından 20 dakikalık bir sunum sonrası bir buçuk saat süren bir söyleşi gerçekleştirildi.

15 Kasım günü gezici diyabet ekibimiz (Dr. İlknur Arslanoğlu, hemşire Figen Akçalı, sosyal hizmet uzmanı Gülşen Aytar ve Dr. Kaan Arslanoğlu) ) saat 07:30'dan 24:00'e kadar yollardaydı. Bartın ve Ulus’da dört diyabetli öğrenciyle buluşulan iki okul ziyareti, Çaycuma, Devrek ve Ereğli’de 22 diyabetli çocuğun aileleriyle birlikte toplam 51 kişiyle çaylı toplantı, Zonguldak Kozlu’da 10 diyabetli çocuğun aileleriyle birlikte 27 kişiyle yemek yendi.

16 Kasım günü aynı ekiple Hendek’te bir ev ziyareti yapıldı. Altı yıllık diyabetli ve süreç içinde çeşitli dönüm noktaları yaşamış olan diyabetli genç kızın bahçeli-sobalı evinde kalabalık aile çevresinin dört kuşağı kapsayan temsilcileriyle son derece öğretici bir söyleşi gerçekleşti. Öğleden sonra Kaynaşlı’da 7 diyabetli çocuk, toplam 14 kişiyle çay sohbeti yapıldı.

17 Kasım günü kontrole gelen diyabetliler poliklinikten kan alma odasına, servisten bekleme odasına ve konferans salonuna kadar balonlar ve çiçeklerle süslenmiş bir hastane binasıyla karşılaştılar. Bir gece önce diyabetli gencimiz çalıştığı organizasyon şirketinden bir ekiple gelerek saatlerce süsleme hazırlamıştı. Aynı gençler ertesi gün animatör olarak devam ettiler, öğlene doğru annelerin yaptığı sarma, dolma, kısır, salata ve böreklerden oluşan yemek ikramından sonra otobüsle rektörlük binasının yanındaki “diyabet ormanı”na gidildi. Burada 4 yıl önce yine bir diyabet haftasında dikilen 100 fidanın bir tanesinin bile kurumadan büyüdüğü kıvançla görüldü. Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderissoğlu, öğretim üyesi Doç. Dr. Necmi Aksoy ve Dr. İlknur Arslanoğlu konuşmalarında temiz ve yeşil çevre ile sağlıklı ve kaliteli yaşamın bağlantısına dikkat çektiler ve “gereğinden fazla yapılaşma”nın risklerine dikkat çektiler. Müzik eşliğinde açık hava oyunları oynandıktan sonra konferans salonunda başhekim Prof. Dr. Onur Özlü’nün konuşması, Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Yektaş’ın aileler için “kronik hastalıkla baş etmenin yolları” konulu konferans, pasta, piyango çekilişi ve eğlence den sonra dağılındı. Gün içinde 43 hasta, yakınlarıyla birlikte yaklaşık 100 kişiye ulaşılmış oldu.

18 Kasım günü gezici ekibimiz Mudurnu’da iki öğrenci, aileleri, öğretmenleri, sınıf arkadaşları ve idarecileriyle söyleşiyi kapsayan bir okul ziyareti yaptı. Daha sonra Göynük’ün bir köyünde ev ziyareti yapıldı. Bu hastamız evde bir aylık bebek olması nedeniyle yeni tanıda yalnızca üç gün yatabilmiş ve birlikte oturmadıkları yengesine eğitim verilmişti. Hastanın 12 yaşındaki ablasının izlemdeki gayreti ve evde tüm araç-gereçlerin bir masa üzerinde düzenli olarak durduğunu görmek rahatlatıcı oldu. Yeniçağa’da üç hastamız ve ailesiyle çay içildi. Son olarak Bolu’da 17 hastamızın, aileleriyle birlikte 50 kişinin katılımıyla yemek yenerek diyabet haftası etkinlikleri noktalandı.

 

06-12-2016