ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Her bebeğe hipotiroidi testi yapılmalı



Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Bereket, hipotiroidili çocukların erken tanı ve tedavisinin çok önemli olduğunu belirtti.

  Prof. Dr. Abdullah Bereket, tiroid bezinin yetersiz hormon üretmesinin neden olduğu hipotiroidin çocuklar için ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, hipotiroid taraması yapılmamasının AB yolundaki Türkiye için büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

    Hastalığın, doğumsal olabildiği gibi doğumdan sonra da ortaya çıkabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Bereket, “Doğumsal olanı en önemlisi, çünkü hemen tedavi edilmediği takdirde kalıcı zeka geriliğine yol açıyor” dedi. 

    Çocuklarda beyin gelişiminde ilk 3 yıl özellikle de ilk 6 ayın çokönemli olduğunu vurgulayan Bereket, bu dönemde çocukta beyin gelişiminin sağlıklı olabilmesi için tiroid hormonunun yeterli düzeydeüretilmesinin zorunlu olduğuna dikkati çekti.

    Tiroid hormonunun yetersiz olması halinde beyin hücrelerinin sağlıklı gelişemediğini ifade eden Prof. Dr. Bereket, sonuçta kalıcı zeka geriliği sorununun ortaya çıktığını, bu çocuklara sonradan tiroid hormonu vererek beyindeki hasarın giderilemediğini vurguladı. 

Bereket, hipotiroidli çocuklarda zeka geriliği oluşmasının önüne geçmenin olanaklı olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
    "Hipotiroidli çocuklarda zeka geriliği oluşması kesinlikle önlenebilir. Hipotiroidin tedavisi çok basit ve ucuz. Eğer hipotiroid tanısı çocuk doğar doğmaz özellikle ilk haftalar içinde konulup hemen tedavisine başlanır ise bu çocukların zeka düzeyi normal olmaktadır. Ancak tanı ve tedavideki her bir aylık gecikme çocuğun IQ’sunda yaklaşık 5 puanlık düşüşe yol açmaktadır. Hipotiroid tanısı yeni doğanda sadece muayene ile konulamaz. Her yeni doğan bebeğe hipotiroid taraması denilen test yapılmalı. Bu testte çocuğun topuğundan bir damla kan alınır. Laboratuvarda ölçüm yapılarak çocukta hipotiroid olup olmadığı anlaşılır. Hipotiroid olduğu saptanan çocuk hemen bir çocuk endokrinolojisi uzmanına gönderilir, tedaviye başlanması sağlanır. Böylece çocuğun beyni korunmuş olur. Topluma zeka özürlü bir bireyin daha eklenmesinin önünegeçilir. Ülkemizde yalnızca bazı üniversiteler, kendi hastanelerinde doğan bebeklerin ve resmi ya da özel hastanelerin kendilerine gönderdiği kannumuneleri ile küçük çaplı hipotiroid tarama programları yapıyor."

16-02-2015