ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Diyabetli Çocuklar Kampı İznikte Yapıldı


Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin ve Diyabet Bilim Dalı’nın düzenlediği Diyabetli Çocuklar Kampı İznik ’te Yapıldı…

 

 

    Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin ve Diyabet Bilim Dalı’nın düzenlediği Diyabetli Çocuklar Kampı İznik’te Yapıldı…

 

 

Diyabet daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilinmekle birlikte küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da görülür. Çocuklarda görülen diyabet kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun kalıcı eksikliğine bağlıdır.Bu nedenle diyabetli çocuklar tanı aldıkları günden itibaren günde 4 kez kan şekerlerini ölçmek ve buna göre insülin enjeksiyonu yapmak zorundadır. Diyabetli çocukların uzun dönemli izleminde ve sağlıklı yaşam sürmelerinde diyabet eğitimi en önemli etkiye sahiptir.Diyabet tanısı konan çocuklara hastaneye yattıklarında temel bilgiler verilmekle birlikte, diyabetliçocukların doktor, hemşire, diyetisyenler ve deneyimli diyabetlilerle birlikte yaşamasına dayanan diyabetli çocuk kampları da çok etkili bir eğitim imkanı sağlamaktadır.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı tarafından 1997’den İznik’te düzenlenen eğitim kamplarına şimdiye kadar 1200 diyabetli çocuk katıldıve bu çocuklar kamp sayesinde diyabetle arkadaş olarak yaşamlarını sürdürme şansı buldular. Bu yıl da21-28 Temmuz 2013 tarihlerinde İznik DSİ Eğitim Tesisleri’ndeyapılan kampa Kocaeli,Sakarya, Bursa,İstanbul, Afyon,Barın,Mersin,Kayseri, Artvin, Kütahya ve Yalova illerinden 10- 18 yaş arasında 80 diyabetli çocuk katıldı.

Kamp hakkında bilgi veren Prof.Dr.Şükrü Hatun; “Kampta çocukların yanı sıra hekim, diyetisyen, hemşire, tıp ve hemşirelik öğrencisi ve psikologdan oluşan 25 kişilik kamp ekibin bulunduğunu, günde 2 saatuzmanlar eşliğinde küçük gruplarhalinde diyabet eğitimi yapılan kampta, çocuklar ve kamp ekibi arasında çoşku, iyilik, bilgi, emek, sevecenlik, kardeşlik dolu güçlü bir ortam oluştuğunu, çocuklarındiyabetbakım becerilerini geliştirmenin yanı sıra esas yaşam güçlerin arttığını ve bazı çocukların ilk kez kalçalarına ve karınlarına insülin yapmayı ve beslenme planlanmasında karbonhidrat sayımını kampta öğrendiklerini” söyledi. Prof. Hatun, kampın adının “Arkadaşım Diyabet ” olduğunuvebunun çocukların diyabetle arkadaş olmalarını sağlamafelsefesine dayandığını, bundan sonraki yıllarda da ekip olarak aynı amaç doğrultusunda çalışmalarına devam edeceklerinivurguladı ve katkıda buluna herkese teşekkür etti.

 

 

 

20-02-2015