ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Çocuklarda Büyüme Hormonu Tedavisi


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bumin Dündar Çocuklarda Büyüme Hormonu Tedavisi İle İlgili Bilgiler Verdi.

 

 

Dündar "Büyüme hormonu tedavisi dünyada yaklaşık 50 yıldır uygulanıyor. Yani yeni bir tedavi değil. Son 20 yıldır belirgin yan etkisi saptanmayan rekombinant DNA teknolojisi ile üretilmiş büyüme hormonu preparatları kullanılmakta. Büyüme hormonu tedavisi çok pahalı bir tedavi ancak boy kısalığı bulunan ve büyüme hormonu eksikliği tanısı konmuş gerekli kriterleri sağlayan ve sağlık güvencesi bulunan hastalarda tüm tedavi masrafları devlet tarafından karşılanmakta" dedi.

Dündar, Büyüme Hormonu tedavisinin şu ana kadar ispatlanmış ciddi bir yan etkisinin olmadığını,yurt dışında büyüme hormonu eksikliği dışında boy kısalığı yapan bir çok hastalıkta da büyüme hormonu tedavisinin kullanıldığını belirtti.

Dündar," Tedavisi mümkün olmayan ailesel ve genetik nedenli boy kısalıkları dışında özellikle büyüme hormonu eksikliğisaptanan olgularda büyüme hormonu tedavisi çok iyi sonuçlar vermekte. Bu nedenle boy kısalığı olan tüm çocukların mutlaka bir çocuk endokrinoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve tetkik edilmesi gerekir" dedi.

Boyu normal sınırlarda olan çocuklara büyüme hormonu tedavisinin etkili olmadığını vurgulayan Dündar, tedavi gereken hastalarda ise büyüme hormonu tedavisine ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi netice alındığını belirtti. Dündar, ayrıca bazen büyüme hormonu tedavisi başlarken bazı zorluklarla karşılaşabildiklerini, bazı hastalara bilgisiz kişilerin büyüme hormonu tedavisinin kısırlık yapacağı gibi yanlış bilgiler verdiğini, halbuki büyüme hormonunun esas olarak büyüme ile ilgili bir hormon olduğunuve eksikliğinde boy uzaması yeterli olmadığını söyledi.

Büyüme hormonu tedavisinin yetişkin ve yaşlılarda da gençleştirme amacıyla kullanıldığını belirten Dündar,büyüme hormonu tedavisine boy uzama yanıtının en az 1 yıllık tedavi sonunda değerlendirilebileceğini söyledi vetedavinin mutlaka bir çocuk endokrinoloji uzmanı gözetiminde yapılması gerektiğini vurguladı.

17-02-2015