ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Bolus Hesaplayıcı/Arkadaşım Bolus uygulaması


Tip 1 diyabetliler için yemek öncesi insülin dozlarının hesaplanmasını kolaylaştıracak “Bolus Hesaplayıcı/Arkadaşım Bolus” uygulaması “online” oldu

Tip 1 diyabet tedavisinde, mümkün olan en fizyolojik şekilde insülin verilmesi, özellikle de yemek öncesi bolus dozlarının hesaplanması en önemli konulardan birisidir.  Öte yandan günümüzde karbonhidrat sayımına dayalı beslenme planlanması, bunun yanında proteinlerin ve yağların sayılması ve bunlara göre insülin tedavisinin düzenlenmesi yemek sonrası glukoz değerlerinin iyileştirilmesinde en etkili yaklaşımdır.

Karbonhidrat sayımı, tip 1 diyabetin başlangıcından itibaren uygulanmalıdır ve her yaştan çocukta diyabet başlangıcından itibaren öğün öncesi insülin dozunun ayarlanması teşvik edilmelidir. Araştırmalar ve bizim klinik gözlemlerimiz, iyi öğretilen ve iyi uygulanan karbonhidrat sayımının, tip 1 diyabetlilerin yaşamını olumlu etkilediğini ve “fark yarattığını” göstermektedir.

İşte Tip diyabetlilerin yaşamını ve diyabetle arkadaş olmalarını kolaylaştırmak için bir “ Bolus Hesaplayıcı” geliştirilmiştir. Bolus hesaplayıcıya “ http://www.arkadasimdiyabet.com/arkadasim-bolus linkinden ulaşabilmektedir.  Karşımıza çıkan sayfada “Arkadaşın Bolus” kelimelerinin sonundaki yıldıza tıklandığında temel açıklamalar görülmektedir.  Online olan “Bolus Hesaplayıcı”, protein ve yağların etkisini de dikkate alan seçenekler sunmaktadır. 

Dileriz bu uygulama, tip 1 diyabetlilerin yaşamında yer bulur ve onların günlük yüklerini azıcık da olsa hafifletir.

Prof. Dr. Şükrü Hatun

Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı

18-02-2019