ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Prof. Dr. Canan Karatay'ın Kitabında D Vitamini Konusundaki Yanlış Bilgi


D vitamini kalsiyum ve fosfor dengesini sağlanması konusunda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu önemli bir maddedir. Yetersizliğinde kalsiyum eksikliği ve bununla ilişkili olarak raşitizm adı verilen bir tablo meydana gelmektedir. Buna yönelik olarak, derneğimizin girişimleri sonucunda T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından bebeklere ücretsiz D vitamini uygulaması hayata geçirilmiştir. 

Diğer yandan D vitaminin gereğinden fazla kullanılması da kalsiyum fazlalığına yol açar. D vitamini zehirlenmesi olarak bilinen bu durum hayatı tehdit eden bir tablo oluşturabilir. Hem ülkemizden hem de dünyadan bu nedenle tedavi alması gereken yüzlerce çocuk bildirilmiştir. Yine derneğimizin girişimleri sonucunda T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından D vitamini ampüllerinin "reçetesiz" satışı yakın dönemde yasaklanmıştır.

Prof. Dr. Canan Karatay, tüm bu verilere rağmen, Hayykitap'tan çıkan "Prof. Dr. Canan Karatay'la Şifa Bulanlar" başlıklı kitabının 61. sayfasında "Bugüne kadar D vitaminin toksik etkisi görülmemiştir" şeklinde bir ifadede bulunmaktadır.

Gerçeklerden uzak ve sorumsuzca kaleme alınan bu ifade hakkında T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliği nezdinde resmi başvuru işlemleri başlatılmıştır. Halkımızın bu tür dayanaksız açıklamalara itibar etmemeleri önem arz etmektedir. 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur

Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği

08-02-2017