ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Diyabetliler Sağlık Personelinin Kan Şekerini Ölçtü


14 Kasım “Dünya Diyabet Günü” kapsamında Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği tarafından farkındalık etkinlikleri düzenlendi. Hastane yemekhanesi girişinde çocuk endokrinolojisi hekimi, diyabet hemşiresi ve diyabetli gönüllülerle birlikte 250 civarında çalışanın kan şekeri ölçümü yapıldı. Yapılan taramada 3 kişide yüksek kan şekeri düzeyleri bulundu ve kendilerine bu konuda gerekli önerilerde bulunuldu. Diyabetli gençler de ölçüm taramasına dahil olarak sağlık personelinde farkındalık oluşturulmasına katkı sağladılar.

Ayrıca “Okulda Diyabet Programı” kapsamında okullarda farkındalık oluşturmak amacı ile Ankara İl Genel Meclisi Ortaokulu öğrenci ve öğretmenlerine diyabetle ilgili önemli bilgiler anlatıldı. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Zehra Aycan ve Uzm. Diyabet Hemşiresi Nurdan Yıldırım tarafından yapılan konuşmalarda öğrenci ve öğretmenlere diyabetin sebepleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler verildi. Türkiye’de şeker hastalığı tanısı alan her iki çocuktan birinin koma halinde hastanelere getirildiği, erken tanı ile çocukların şeker komasına girmeden önce fark edilebilmesine yönelik olarak öğretmenlerin farkındalığının önemi anlatıldı. Sınıflarında diyabetli öğrencileri olan öğretmenlerin bu çocuklara nasıl yaklaşması gerektiği anlatıldı. Diyabetli çocukların yaşadığı kan şekeri düşüklüğü veya yüksekliğinden beslenmelerine ve insülin iğnelerini nasıl ve nerede yapacaklarına yönelik geniş ve kapsamlı bir sunum yapıldı.

Ek olarak, çocukların şişmanlıktan korunmasına yönelik olarak, sağlıklı yiyecekler sunulabilmesi için yemekhanenin önemi, kantin ve yemekhanelerin denetimi ve okullara paralı gıda makineleri konulmasının sakıncaları paylaşıldı.

Akran desteğinin olumlu etkisinden faydalanmak amacıyla toplantıya davet edilen, halen makine mühendisliği bölümünde öğrenci olan diyabetli H. Çiçek’in deneyimleri öğrenciler, diyabetli çocuklar ve aileleri tarafından ilgiyle dinlendi. İnsülin pompası kullanan diyabetli üniversite öğrencisi H. Çiçek, diyabetin hiçbir başarıya engel olmadığını belirtti ve diyabetli çocuklara hem moral vermek hem de onlara rol model olmak için bu tür etkinliklere destek verdiğini anlattı. Ardından hastanenin uzman ekibi ile birlikte öğrenci ve öğretmenlerin kan şekerini ölçtü.

{gallery}saglikper:::0:0{/gallery}

{loadposition salikper}

 

25-11-2016