ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ VE DİYABET DERNEĞİ

Kayseri'de Öğretmenlere Diyabet Eğitimi


Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği tarafından Türkiye çapında ortaklaşa yürütülen “Okullarda Diyabet Eğitimi Programı” çerçevesinde, Erciyes Üniversitesi’nde rehber öğretmenlere yönelik diyabet eğitim semineri verildi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen ve yaklaşık 200 rehber öğretmenin katıldığı seminerin açılış konuşmasını Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu yaptı. Prof. Dr. Kurtoğlu, Kayseri'de çocukların yüzde 14'ünün fazla kilolu, yüzde 5'inin de obez olduğunu söyledi.

Türkiye'de her yıl bin 700 çocuğun şeker hastalığına yakalandığını kaydeden Prof. Dr. Kurtoğlu, Kayseri'de yaptıkları araştırmalarda da bel çevresi kalınlığının 5 yıl önceye oranla 2-4 santimetre arttığını tespit ettiklerini anlattı.

Prof. Dr. Kurtoğlu, “Bir insanın bel çevresinin boyunun yarısını geçmemesi gerekir. Kayseri’de çocuklar üzerine yaptığımız araştırmada, kentte çocukların yüzde 14'ünün fazla kilolu, yaklaşık yüzde 5'inin de obez olduğu sonucuna vardık” dedi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kendirci ise, çocukluk döneminde şeker hastalığının genellikle 10-14 yaşları arasında ortaya çıktığını kaydetti. Son yıllarda bebeklik döneminde de şeker hastalığı görülmeye başlandığını ifade eden Prof. Dr. Kendirci, ''Hastanemizde her ay 6-7 çocuğa tanı koyarız. Kayseri'de de her yıl toplam 70-80 çocuğa şeker hastalığı tanısı konuluyor. Son 10 yılda hastalığın görülme oranı 2 kat arttı'' dedi. 

Prof. Dr. Kendirci, erken bebeklik döneminde D vitaminine başlanmasının şeker hastalığına karşı koruyucu olduğunun söylendiğini ancak, bunun henüz net olarak ortaya konulmadığını söyledi.

Psikolog Aslı Hilal Kılıçarslan, Diyetisyen Zeynep Caferoğlu ve Diyabet Eğitim Hemşiresi Nurten Variyenli’nin diyabet ile ilgili sunumlarının ardından seminer, soru cevaplarla sona erdi.

 

19-02-2015